Projekter på biblioteket
Udviklingsprojekter i Odense Bibliotekerne

I Odense Bibliotekerne arbejder vi bevidst med projektudvikling og nye formidlingsformer. Vi går ofte helt nye veje for at udvikle relevante tilbud til bibliotekets brugere.
Viden, læring, oplysning og fællesskaber er omdrejningspunkter for Odense Bibliotekernes projektarbejde. F.eks. via tværfaglige projekter om alt fra sprogstimulering og litteraturprojekter, til brugerinddragelse, fællesskaber og digital udvikling.
Tag et kig på projektaktiviteterne, og kontakt gerne faglig koordinator Jette Blåstedt, hvis du har spørgsmål: jebl@odense.dk
Kulturkraft
Kort intro
Projektet Kultur-Kraft er en del af det internationale Interreg projekt ’Arts on Prescription’ og hjælper offentlige myndigheder, kultur- og sundhedsinstitutioner med at inddrage personer med mentale udfordringer i sociale og ikke-terapeutiske kunstaktiviteter for at forbedre deres mentale velbefindende.
Kultur-Kraft er et 8 ugers kreativt frirum og fællesskab, hvor deltagere i en gruppe på ca. 10 unge oplever, fordyber sig og deltager aktivt i billedkunst, fortælling, musik, kunsthåndværk og teater.
Samarbejdspartnere
Odense Kommune er projektledere, og de øvrige samarbejdspartnere en kombination af kommuner, regioner, IGO’er, universiteter, uddannelsesinstitutioner og NGO’er. Deltagerlandene i projektet er Danmark, Findland, Letland, Sverige, Litauen, Polen og Tyskland.
Målgruppe
Målgruppen for Kultur-Kraft forløbene i Odense er unge mellem 16 og 24 år.
Formål
Formålet er at hjælpe unge med at forbedre deres trivsel og mentale sundhed gennem kulturaktiviteter. Derudover også at skabe en drejebog og best-pratice, således ’arts on prescription’-konceptet kan udbredes flere steder.
Kontakt
malfn@odense.dk
BOOST LÆSEGLÆDEN
Kort intro
Et strategisk projekt, som etablerer en samarbejdsmodel for, hvordan folkeskoler og folkebibliotek i en stor by kan samarbejde vha. klyngeorganisering.
Rundt om hovedbibliotek og lokalbiblioteker i Odense tilknyttes en klynge af folkeskoler og der dannes netværk mellem børnebibliotekaren og PLC vejledere/læsevejledere på de tilknyttede skoler.
Vha. børneinddragelse etableres bogsamlinger ude i alle byens 3. klasser. Der igangsættes læseglædeaktiviteter med udgangspunkt i børnenes ønsker.
Samarbejdspartnere
Odense Kommune – Børn- og ungeforvaltningen – Skoleafdelingen
De 33 folkeskoler i Odense Kommune
Center for Undervisningsmidler på University College Lillebælt
Målgruppe
Målgruppen i BOOST LÆSEGLÆDEN er alle elever i 3. klasse i Odense kommune – i alt 1526 børn.
Formål
Formålet med projektet er at styrke læseglæden hos hele Odenses 3. klasser gennem nærværende bogsamlinger helt tæt på, som de selv har været med til at vælge.
Hertil kommer aktiviteter på byens biblioteker fx forfatterforedrag og booktalks.
Formålet er ligeledes at etablere et varigt samarbejde mellem skoler og biblioteker.
Kontakt
Bibzoom
Kort intro:
Projektet skaber fundamentet for en ny musikformidlingsplatform, efter at Bibzooms eksisterende platform lukker med års udgang grundet Drupal-opgradering. Platformen overtager indholdsarkivet fra Bibzoom og dennes partnerskaber med øvrige musikbranche.
Samarbejdspartnere:
Randers Bibliotek samt den nationale musik taskforce.
Målgruppe:
Platformen har to niveauer af målgrupper: 1) Slutbrugerne er musikentusiaster fra ca. 20 år og op, og dermed målrettes formidlingen segmentet efter ungdomsårene, eftersom platformen opererer med et retrospektivt fokus og dansk musik og kulturarv. 2) Bibliotekerne som målgruppe. Ambitionen er at bibliotekerne kan genbesøge indholdsarkivet og formidle indhold til de lokale slutbrugere, ligesom der løbende kommer nye artikler til indholdsarkivet.
Formål:
Målet er at sikre bevarelsen af indholdet og videre indholdsproduktion på et af bibliotekssektorens ældste digitale platforme Bibzoom.
Kontakt:
nimar@odense.dk
Biblioteket under åben himmel
Intro
Forpladsen og haven ved Dalum Bibliotek omdannes til inspirerende og grønne åndehuller, der kan trække nogle af bibliotekets aktiviteter udendørs og give områdets besøgende en ekstra oplevelse. Vi vil tilskynde til, at man tager ophold i lyset og luften og udnytter de aktiviteter og faciliteter, der stilles til rådighed.
Målgruppe
Målgruppen er alle bibliotekets brugere, både børn, unge og voksne samt borgere med ærinder i området samt bibliotekets tætteste naboer blandt andet idrætsforeningen, tennisklubben, ”Indgangen”, børnehuse og skoler.
Formål
Forpladsen skal indbyde til pauser undervejs, hvor gående og cyklende kan tage et hvil, sidde på en bænk og snakke, læse eller se på forbipasserende og finde roen. Iøjnefaldende skiltning skal være med til at gøre området spændende, vække nysgerrighed og invitere inden for i bibliotekshaven.
Haven skal trække bibliotekets indendørsaktiviteter ud i dagslyset og den friske luft med skiftende aktiviteter. Indretningen af haven skal udføres, så de stationære elementer har mange forskellige funktioner.
Økonomisk støtte til projektet
Projektet er støttet af Villum Fondens pulje ”Dagslys og frisk luft”. Villum Fonden er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. Villum Fonden er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen - grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. Villum Fonden er hovedaktionær i VKR Gruppen.
Projektet er desuden støttet af Odense Kommune gennem den lokale velfærdsaftale ”Velfærdens fundament”.
Relevante puljer ved Slots- og Kulturstyrelsen
Odense Bibliotekerne søger hvert år flere af Slots- og Kulturstyrelsens puljer bl.a.:
- Udviklingspuljen for Folkebiblioteker og Pædagogiske Læringscentre
Puljens formål er at understøtte bibliotekernes opgave med at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Puljen støtter både projekter, der er med til at udvikle bibliotekernes fysiske og digitale tilbud.
- Forfattermøder for voksne
Statens Kunstfonds formål er bl.a. at fremme litteraturen og adgangen til litteratur i Danmark. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur ønsker at styrke nytænkende litteraturmøder mellem et publikum og forfattere af høj kvalitet, sådan at mange i hele landet – og særligt nye målgrupper – kan få mulighed for at møde litteraturen, og at litteraturen bliver en aktiv del af deres kulturelle liv.
- Levende litteraturmøder for børn og unge
Statens Kunstfonds formål er blandt andet at fremme litteraturen og adgangen til litteratur i Danmark. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur ønsker at styrke børn og unges møder med forfattere af høj kvalitet for at understøtte, at børn i hele landet får erfaring med, at litteratur ikke kun handler om at lære at læse og analysere, men kan være en kunstnerisk oplevelse i sig selv, og at børn stimuleres til at arbejde skabende med skrivning.
- Større litterære arrangementer og formidling
Statens Kunstfonds formål er bl.a. at fremme litteraturen og adgangen til litteratur i Danmark. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur ønsker med denne pulje at styrke litterære arrangementer og initiativer af høj kvalitet i forskellige formater, sådan at mange i hele landet – og særligt nye målgrupper – kan få mulighed for at møde litteraturen, og at litteraturen bliver en aktiv del af deres kulturelle liv.
Internationale projekter
Odense Bibliotekerne deltager gerne i internationale projekter, når de omhandler udvikling af relevante områder indenfor bibliotekets strategi. Det internationale engagement giver mulighed for at skabe udvikling for brugerne, påvirke samarbejdsrelationer, -resultater og nye udviklingssformer.