EU

Recovery and Resilience Plan - hvad er det?

Her på tærsklen til hvad der kan blive næste omgang fælles lånoptagning for EU-landene kigger Europe Direct Odense tilbage på sidst det skete: Nemlig i forbindelse med NextGenerationEU.

Af Thomas L.

Tags

EU

Europe Direct Odense har tidligere skrevet om Draghis plan for at genrejse Europas konkurrenceevne. Her skrev vi bl.a., at en del af finansieringen skal foregå gennem fælles lånoptagelse. Tidligere har Danmark sagt nej tak til dette koncept, men nu åbner den danske regering op for at man gerne vil kigge på fælles låneoptagning som en måde at finansiere de aktiviteter og tiltag, som skal realisere Draghis plan. En gang tidligere har Danmark sagt ja til at optage lån i fællesskab med de øvrige EU-lande, og det var i kølvandet på de økonomiske problemer, som landene fik i kølvandet på corona-pandemien.

Her igangsatte EU det såkaldte NextGenerationEU-genopretningsinstrument, som bl.a. indeholdte Recovery and Resilience Facility (RRF). RRF har to hovedmål:

  1. Hjælpe medlemsstaterne med at komme sig efter pandemien og styrke deres økonomier og samfund.
  2. Øge EU's modstandsdygtighed og gøre økonomier og samfund mere fremtidssikre, især ved at støtte den grønne og digitale omstilling.

RFF’en er et præstationsbaseret finansieringsprogram, hvor midler udbetales til medlemsstaterne baseret på deres fremskridt med de reformer og investeringer, der er beskrevet i deres nationale genopretnings- og resiliensplaner (RRP).  Programmet løber indtil udgangen af 2026 og har et samlet budget på 723,8 milliarder euro (2021-priser). Midlerne udbetales dels som tilskud, dels som lån. Det er valgfrit for landene, om de vil modtage lån. Pengene gives til grøn og digital omstilling, økonomisk genopretning, og styrkelse af modstandsdygtighed over for fremtidige kriser. I forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine og den efterfølgende energikrise åbnede EU op for at landene kunne tilpasse deres planer, så de kunne reagere på de nye udfordringer. Den del kaldes REPowerEU.


 

For at få tilskud fra RFF’en har Danmark udarbejdet sin egen Recovery and Resilience Plan (RRP). Denne plan består af 33 investeringer og 6 reformer, med et samlet budget på 1.812 millioner euro, hvoraf 1.625 millioner euro kommer fra RRF-tilskud. Planen fokuserer på at gøre Danmarks økonomi og samfund mere bæredygtige og modstandsdygtige, samtidig med at den fremmer den grønne og digitale omstilling.

  1. Grøn omstilling
    • Energieffektivitet og grøn opvarmning: Investeringer i at øge energieffektiviteten og fremme grøn opvarmning.
    • Grøn skattereform: Implementering af skattereformer for at støtte den grønne omstilling.
    • Bæredygtig vejtransport: Investeringer i bæredygtig transportinfrastruktur.
    • Grøn forskning og udvikling: Støtte til forskning og udvikling inden for grøn teknologi.
  2. Digital omstilling
    • Digitalisering: Investeringer i digitalisering af offentlige tjenester og fremme af digital transformation i forskellige sektorer.
  3. Sundhedssystemets modstandsdygtighed
    • Styrkelse af sundhedssystemet: Investeringer i at forbedre sundhedssystemets modstandsdygtighed og kapacitet.
  4. Landbrug og miljø
    • Grøn omstilling af landbrug: Investeringer i bæredygtige landbrugspraksisser og miljøbeskyttelse.
  5. REPowerEU-tiltag
    • Nye og opgraderede investeringer: Danmark har inkluderet en REPowerEU-kapitel i deres plan, som indeholder en ny reform, to nye investeringer og to opgraderede investeringer for at reducere afhængigheden af russiske fossile brændstoffer.

EU har udgivet en midtvejsevaluering, som er ret positiv i forhold til udbyttet og effektiviteten af RRF’en, men skal man tro European Court of Auditors (ECA), så er det for tidligt at sige noget om effekterne, og der er også problemer med i det hele taget at få brugt pengene på en ordentlig måde.

Kilder:

EU's midtvejsevaluering:
ECA: NextGenerationEU recovery plan – to be paid back by the next generation?